Bli blodgiver!

I dag slår jeg et slag for Blodbanken! Der har jeg vært i dag og donert omtrent 0.45 liter. Dette er et helt vanlig volum per person på "tappedag". Det gjenværende blodet lager raskt flere blodceller. Dermed er man  på få timer ved samme nivå som før tapping.
Man blir tilbudt en liten gave som takk for donasjonen. Utvalget varierer nok fra sted til sted.
Jeg fikk en koslig Mummipappa-kopp i dag.Jeg har i flere år bidratt som blodgiver og synes dette er en enkel måte å bidra til å redde liv.

Hovedregelen er at alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere og eventuelt gi blod til fylte 70 år. Nye blodgivere kan aksepteres inntil 65 års alder etter vurdering av lege.

Antall blodgivere er i overkant av 100.000 (2012) og det registreres rundt 15.000 nye hvert år. Dette erstatter kun det naturlige frafallet som eksisterer, mellom 15 og 17.000 forsvinner hvert år av naturlige grunner som alder, sykdom, medisinbruk, reisevirksomhet o.l. Antall blodoverføringer i landet øker fra år til år og er nå på omtrent 215.000 blodtappinger i året. Sykehusene klarer for tiden ikke å få registrert nye givere i samme tempo som økningen i forbruket og vi må tappe våre givere flere ganger i året i forhold til hva de gjør i land vi kan sammenligne oss med. Dette setter beredskapssistuasjonen i landet i fare - både en katastrofe eller en epidemi vil i spesielle situasjoner kunne lamme vårt land.
Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger. Som blodgiver gjør du derfor en viktig samfunnsinnsats og vi ønsker deg velkommen som blodgiver og takker for at du ønsker å gi av deg selv.
 Utdrag fra giblod.no sine informasjonssider.

Anbefaler på det sterkeste å melde deg som blodgiver.
Ikke la det bli med tanken, men klikk inn på linken under og gjør en forskjell du også. 
Det er enkelt!

GiBlod.no

Ingen kommentarer: